Chronologizacja
Inne znaczenie: 'sztywny'
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | skrzepły |
skrzepły |
skrzepły |
skrzepłe |
skrzepła |
D. | skrzepłego |
skrzepłego |
skrzepłego |
skrzepłego |
skrzepłej |
C. | skrzepłemu |
skrzepłemu |
skrzepłemu |
skrzepłemu |
skrzepłej |
B. | skrzepłego |
skrzepłego |
skrzepły |
skrzepłe |
skrzepłą |
N. | skrzepłym |
skrzepłym |
skrzepłym |
skrzepłym |
skrzepłą |
Ms. | skrzepłym |
skrzepłym |
skrzepłym |
skrzepłym |
skrzepłej |
W. | skrzepły |
skrzepły |
skrzepły |
skrzepłe |
skrzepła |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | skrzepli |
skrzepli |
skrzepłe |
skrzepłe |
D. | skrzepłych |
skrzepłych |
skrzepłych |
skrzepłych |
C. | skrzepłym |
skrzepłym |
skrzepłym |
skrzepłym |
B. | skrzepłych |
skrzepłych |
skrzepłych |
skrzepłe |
N. | skrzepłymi |
skrzepłymi |
skrzepłymi |
skrzepłymi |
Ms. | skrzepłych |
skrzepłych |
skrzepłych |
skrzepłych |
W. | skrzepli |
skrzepli |
skrzepłe |
skrzepłe |
Pochodzenie
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
KATEGORIE FIZYCZNE Cechy i właściwości materii stan skupienia, trwałość materii
Relacje znaczeniowe
synonimy: | stężały, zakrzepły, zastygły, zestygły | |
hiperonimy: | zgęstniały |
Połączenia
- skrzepła krew
Cytaty
Twarz dziewczynki leżącej na korytarzu wyglądała tak, jakby ktoś wymalował ją czerwoną mazią, dopiero po chwili zorientowałem się, że jest to skrzepła krew [...]. źródło: NKJP: Witold Poczajowiec: Wszyscy pytają: dlaczego?, Gazeta Poznańska, 2005-10-04 |
|
Niegdyś stosowano garbniki z kory świerku do garbowania skór, a skrzepłą żywicę – jako kadzidło. źródło: Paulina J. Król: Świerk – piękna panna w zielonej sukni, 2020-03-02 (mypieceofwood.pl) |
|
Górzyste tereny księżycowe przeplatają ciemne „morza”, które nie są niczym innym jak rozległymi równinami pokrytymi skrzepłą lawą. źródło: M. Łukasik:Przez pustkowia Układu Drogi Mlecznej [...], 2015 (clarin-pl.eu) |
|
[...] przetwory, które produkuje się z owoców bogatych w pektynę lub z jej dodatkiem, są skrzepłe [...]. źródło: Ewa Jedlińska, Przetwarzanie owoców i warzyw. Poradnik dla ucznia, 2006 (slideshare.net) |