Chronologizacja
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | pytlowy |
pytlowy |
pytlowy |
pytlowe |
pytlowa |
D. | pytlowego |
pytlowego |
pytlowego |
pytlowego |
pytlowej |
C. | pytlowemu |
pytlowemu |
pytlowemu |
pytlowemu |
pytlowej |
B. | pytlowego |
pytlowego |
pytlowy |
pytlowe |
pytlową |
N. | pytlowym |
pytlowym |
pytlowym |
pytlowym |
pytlową |
Ms. | pytlowym |
pytlowym |
pytlowym |
pytlowym |
pytlowej |
W. | pytlowy |
pytlowy |
pytlowy |
pytlowe |
pytlowa |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | pytlowi |
pytlowi |
pytlowe |
pytlowe |
D. | pytlowych |
pytlowych |
pytlowych |
pytlowych |
C. | pytlowym |
pytlowym |
pytlowym |
pytlowym |
B. | pytlowych |
pytlowych |
pytlowych |
pytlowe |
N. | pytlowymi |
pytlowymi |
pytlowymi |
pytlowymi |
Ms. | pytlowych |
pytlowych |
pytlowych |
pytlowych |
W. | pytlowi |
pytlowi |
pytlowe |
pytlowe |
Pochodzenie
1. o mące
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
synonimy: | pytlowany |
Połączenia
- mąka pytlowa
Cytaty
Jeszcze w byłym województwie tarnowskim małych młynów mielących zboże na mąkę jasną - pytlową czy ciemną - razową było kilkanaście. źródło: NKJP: Janusz Szegda: Tylko młynów żal..., Gazeta Krakowska, 2005-01-15 |
|
Sposób ten pozwala na większe rozsortowanie produktu przemiału, z wyodrębnieniem wielu frakcji mąki, różniących się stopniem wymiału. W ten sposób można otrzymać mąki pytlowe i sitkowe. źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, 1993 |
2. o chlebie
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
synonimy: | pytlowany |
Połączenia
- chleb pytlowy
Cytaty
W tym młynie cała okolica mełła pszenicę na pytlowe kołacze. źródło: NKJP: Tadeusz Nowak: A jak królem, a jak katem będziesz, 1967 |
|
Prof. Ambroziak wspomina, że kiedyś typowo polski chleb był żytni. Wśród gatunków dominowały chleby pytlowe, sitkowe i razowe. źródło: NKJP: Jacek Pawlicki: Piekarnictwo, Gazeta Wyborcza, 1997-01-02 |