UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

pytlowy

Chronologizacja

1564, SPXVI

Odmiana

część mowy: przymiotnik


Stopień równy

liczba pojedyncza
m1 m2 m3 n1, n2 ż
M. pytlowy
pytlowy
pytlowy
pytlowe
pytlowa
D. pytlowego
pytlowego
pytlowego
pytlowego
pytlowej
C. pytlowemu
pytlowemu
pytlowemu
pytlowemu
pytlowej
B. pytlowego
pytlowego
pytlowy
pytlowe
pytlową
N. pytlowym
pytlowym
pytlowym
pytlowym
pytlową
Ms. pytlowym
pytlowym
pytlowym
pytlowym
pytlowej
W. pytlowy
pytlowy
pytlowy
pytlowe
pytlowa
liczba mnoga
p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
M. pytlowi
pytlowi
pytlowe
pytlowe
D. pytlowych
pytlowych
pytlowych
pytlowych
C. pytlowym
pytlowym
pytlowym
pytlowym
B. pytlowych
pytlowych
pytlowych
pytlowe
N. pytlowymi
pytlowymi
pytlowymi
pytlowymi
Ms. pytlowych
pytlowych
pytlowych
pytlowych
W. pytlowi
pytlowi
pytlowe
pytlowe

Pochodzenie

Zob. pytel

1. o mące

Definicja

uzyskany z żyta lub pszenicy kilkakrotnie mielonych do postaci dobrej jakościowo jasnej mąki, tradycyjnie przesiewanej przez pytel, aby pozbyć się otrąb

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  pytlowany

Połączenia

  • mąka pytlowa

Cytaty

Jeszcze w byłym województwie tarnowskim małych młynów mielących zboże na mąkę jasną - pytlową czy ciemną - razową było kilkanaście.

źródło: NKJP: Janusz Szegda: Tylko młynów żal..., Gazeta Krakowska, 2005-01-15

Sposób ten pozwala na większe rozsortowanie produktu przemiału, z wyodrębnieniem wielu frakcji mąki, różniących się stopniem wymiału. W ten sposób można otrzymać mąki pytlowe i sitkowe.

źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni, 1993

2. o chlebie

Definicja

upieczony na zakwasie i z użyciem mąki żytniej kilkakrotnie mielonej, którą tradycyjnie przesiewano przez pytel

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  pytlowany

Połączenia

  • chleb pytlowy

Cytaty

W tym młynie cała okolica mełła pszenicę na pytlowe kołacze.

źródło: NKJP: Tadeusz Nowak: A jak królem, a jak katem będziesz, 1967

Prof. Ambroziak wspomina, że kiedyś typowo polski chleb był żytni. Wśród gatunków dominowały chleby pytlowe, sitkowe i razowe.

źródło: NKJP: Jacek Pawlicki: Piekarnictwo, Gazeta Wyborcza, 1997-01-02

Data ostatniej modyfikacji: 11.07.2019
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj