UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

pytlowany

Chronologizacja

Zob. pytlować

Odmiana

część mowy: przymiotnik


Stopień równy

liczba pojedyncza
m1 m2 m3 n1, n2 ż
M. pytlowany
pytlowany
pytlowany
pytlowane
pytlowana
D. pytlowanego
pytlowanego
pytlowanego
pytlowanego
pytlowanej
C. pytlowanemu
pytlowanemu
pytlowanemu
pytlowanemu
pytlowanej
B. pytlowanego
pytlowanego
pytlowany
pytlowane
pytlowaną
N. pytlowanym
pytlowanym
pytlowanym
pytlowanym
pytlowaną
Ms. pytlowanym
pytlowanym
pytlowanym
pytlowanym
pytlowanej
W. pytlowany
pytlowany
pytlowany
pytlowane
pytlowana
liczba mnoga
p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
M. pytlowani
pytlowani
pytlowane
pytlowane
D. pytlowanych
pytlowanych
pytlowanych
pytlowanych
C. pytlowanym
pytlowanym
pytlowanym
pytlowanym
B. pytlowanych
pytlowanych
pytlowanych
pytlowane
N. pytlowanymi
pytlowanymi
pytlowanymi
pytlowanymi
Ms. pytlowanych
pytlowanych
pytlowanych
pytlowanych
W. pytlowani
pytlowani
pytlowane
pytlowane

Pochodzenie

Zob. pytel

1. o mące

Definicja

uzyskany z żyta lub pszenicy kilkakrotnie mielonych do postaci dobrej jakościowo jasnej mąki, tradycyjnie przesiewanej przez pytel, aby pozbyć się otrąb

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  pytlowy

Połączenia

  • pytlowana mąka

Cytaty

Kupuję częściowo w młynach - mąki żytnie pytlowane, jak i razowe pełnoziarniste.

źródło: Internet: groups.google.com

Zakwas jest całkowicie z mąki żytniej razowej, więc ciężko mi ocenić jego gęstość - dotąd miałem do czynienia z ciastem co najmniej w połowie z pszennej pytlowanej.

źródło: Internet: browar.biz

2. o chlebie

Definicja

upieczony na zakwasie i z użyciem mąki żytniej kilkakrotnie mielonej, którą tradycyjnie przesiewano przez pytel

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  pytlowy

Połączenia

  • chleb pytlowany; pytlowane pieczywo

Cytaty

Rezultatem konkursu na „Smaki Zamościa i Roztocza” [...] jest zacne danie obiadowe, składające się z zupy pokrzywowej ze szczypiorkowymi kluseczkami, chleba żytniego pytlowanego, gęsi z Roztocza z jagłami i nalewki z brusznicy.

źródło: Internet: zamosconline.pl

Data ostatniej modyfikacji: 11.07.2019
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj