Je się to, co jest. Na śniadanie jajko, ciapaty, czyli placki z mąki i wody rzucane na rozgrzane kamienie. Ryż z warzywami i sosem.
źródło: NKJP: Robert Domżał: Ojciec Marian Żelazek Wśród Adibasów i trędowatych, Gazeta Poznańska, 2002-08-09
[...] kucharze indyjscy pieką ciapaty, parzą herbatę z mlekiem, budują piece tanduri, z których wyciąga się prażone kawałki kurczaka i ryby.
źródło: NKJP: Krzysztof Mroziewicz: Masala Power, Polityka, 2005-09-10
[...] u miejscowego nauczyciela wypiliśmy herbatę, poczęstowano nas też ciapatami i morelami.
źródło: NKJP: Wanda Rutkiewicz: Na jednej linie, 2010
Mamy chorizo, pomidory, ciapatę. Staramy się jeść codziennie owoce, na razie to brzoskwinie i tu jakoś dziwnie, nawet twarde są słodkie, soczyste i dojrzałe.