1905,
Kazimierz Panek, Mikroby oraz chemizm kiśnienia barszczu, polona.pl
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
m3
liczba pojedyncza
liczba mnoga
M.
agar
agary
D.
agaru
agarów
C.
agarowi
agarom
B.
agar
agary
N.
agarem
agarami
Ms.
agarze
agarach
W.
agarze
agary
Inne uwagi
Zwykle lp
Pochodzenie
mal.
Definicja
spoż.
bezbarwna, bezzapachowa substancja otrzymywana przez gotowanie w wodzie glonów, tworząca z wodą lepki roztwór tężejący po ostudzeniu, stosowana w przemyśle spożywczym
Noty o użyciu
Występuje również w postaci podwojonej zapisywanej z łącznikiem: agar-agar , w której odmienia się tylko drugi człon.
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
materiały używane w przemyśle
Cytaty
W związku z chorobą szalonych krów w Polsce zdecydowanie wzrosło stosowanie agaru (E 406), naturalnego środka żelującego i zagęszczającego, otrzymywanego z czerwonych glonów morskich. Agarem jest powszechnie zastępowana żelatyna wołowa czy wieprzowa. Agar w dużych dawkach może działać jedynie przeczyszczająco.
źródło: NKJP: Adam Synowiec: Czy naprawdę wiesz, co jesz?, Trybuna Śląska, 2001-06-23
Praktycznie jedynymi zagęszczaczami są pektyny owocowe oraz agar.
źródło: NKJP: (DŁ): Żelatyna z wodorostów, Dziennik Bałtycki, 2001-02-15
Dokładniej polegało to na tym, że do sosu dodała agar (wyciąg z alg morskich) oraz sól wapienną.
źródło: NKJP: (RAV): Różana wyspa Ani z molekularnym sosem, Dziennik Bałtycki, 2008-02-28