Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | lecytyna |
lecytyny |
|
D. | lecytyny |
lecytyn |
|
C. | lecytynie |
lecytynom |
|
B. | lecytynę |
lecytyny |
|
N. | lecytyną |
lecytynami |
|
Ms. | lecytynie |
lecytynach |
|
W. | lecytyno |
lecytyny |
Inne uwagi
Zwykle lp
Pochodzenie
ang. lecithin
fr. lécithine
niem. Lecithin
z gr. lékithos 'żółtko jaja'
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Ziemia minerały i pierwiastki
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego części ciała, elementy i substancje składowe
Cytaty
Najwięcej lecytyny znajduje się w soi i jajkach. Niecodziennie jednak stanowią one składniki naszego jadłospisu. Warto więc mieć pod ręką preparat, który je godnie zastąpi. źródło: NKJP: (mam): Bateria dla mózgu, Dziennik Zachodni, 2001-02-01 |
|
Maślanka znana jest od dawna. Ma orzeźwiający, lekko kwaśny smak i jednolitą, białą konsystencję. Zawiera wiele cennych właściwości. W jej skład wchodzą witaminy z grupy B oraz lecytyna. źródło: NKJP: Izabela Chmielewska: Mleczna rodzina, Dziennik Bałtycki, 2000-10-12 |
|
Nasza własna przemiana materii produkuje najlepszą i najczystszą lecytynę, której nie dorówna żadna lecytyna, którą można kupić w aptece. Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki lecytyny wystarczy często skubać pestki słonecznika, rano zjeść musli z pełnych ziaren zbóż z orzechami i otrębami pszennymi [...]. źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008 |