-
kulin.
deser na bazie jajek i śmietanki, z dodatkiem wanilii lub czekolady, pokryty skarmelizowanym cukrem
-
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
-
|
[...] później był obiad, a na deser wyśmienity crème brûlée, który smakował tak wybornie, że pozwoliłam sobie prosić o dokładkę.
źródło: NKJP: Jacek Dehnel: Lala, 2008
|
|
Kilka lat temu zdarzyło się na przykład, że pani, której podano crème brûlée, wystraszyła się, że małe czarne kropki w deserze to pleśń. Oburzona, zawołała kelnera do stolika twierdząc, że w jej deserze znajduje się pleśń, a były to oczywiście kawałki wanilii.
źródło: Internet: docplayer.pl
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, we wszystkich formach ta sama postać
-
Data ostatniej modyfikacji: 11.07.2020