glicerol

  • chem.  tłusta, bezbarwna, bezwonna substancja pozyskiwana z tłuszczu roślinnego lub zwierzęcego, wykorzystywana do produkcji kosmetyków, materiałów wybuchowych, płynów hamulcowych i w przemyśle spożywczym
  • CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    materiały używane w przemyśle

  • synonimy:  gliceryna
    hiperonimy:  substancja
    • cząsteczka, roztwór, stężenie, właściwości glicerolu
    • kwasy tłuszczowe i glicerol
  • Glicerol jest uwalniany podczas hydrolizy triacylogliceroli w komórkach tkanki tłuszczowej i przenoszony drogą krwi do wątroby [...].

    źródło: NKJP: Leokadia Kłyszejko-Stefanowicz: Cytobiochemia. Biochemia niektórych struktur komórkowych, 1995

    [...] zbadał [...] resztkę znalezionego płynu dodanego do starego rozrzedzalnika i stwierdził, że jest to mieszanina glicerolu z białkiem jaja kurzego.

    źródło: NKJP: Damian Strączek: Klonowanie, 1998

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. glicerol
    glicerole
    D. glicerolu
    gliceroli
    C. glicerolowi
    glicerolom
    B. glicerol
    glicerole
    N. glicerolem
    glicerolami
    Ms. glicerolu
    glicerolach
    W. glicerolu
    glicerole

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • internac.

    ang. glycerol

    fr. glycérol

    niem. Glycerol

CHRONOLOGIZACJA:
1856, Tygodnik Lekarski, nr 46, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 07.12.2020