-
3.
związany z bekonem - wędliną -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Usmaż bekon na patelni, osusz i pokrusz. Zachowaj ¼ tłuszczu. W misce wymieszaj suche składniki i bekonowe „okruszki”.
źródło: NKJP: Internet
Występującą często masowo szarańczę zbiera się, smaży [...], a następnie zjada. Smakosze porównują jej smak do chipsów o smaku bekonowym.
źródło: NKJP: Eugeniusz Kośmicki: Obiady w jadłospisie człowieka, Wszechświat, 2007-07-01
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. bekonowy
bekonowy
bekonowy
bekonowe
bekonowa
D. bekonowego
bekonowego
bekonowego
bekonowego
bekonowej
C. bekonowemu
bekonowemu
bekonowemu
bekonowemu
bekonowej
B. bekonowego
bekonowego
bekonowy
bekonowe
bekonową
N. bekonowym
bekonowym
bekonowym
bekonowym
bekonową
Ms. bekonowym
bekonowym
bekonowym
bekonowym
bekonowej
W. bekonowy
bekonowy
bekonowy
bekonowe
bekonowa
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. bekonowi
bekonowi
bekonowe
bekonowe
D. bekonowych
bekonowych
bekonowych
bekonowych
C. bekonowym
bekonowym
bekonowym
bekonowym
B. bekonowych
bekonowych
bekonowych
bekonowe
N. bekonowymi
bekonowymi
bekonowymi
bekonowymi
Ms. bekonowych
bekonowych
bekonowych
bekonowych
W. bekonowi
bekonowi
bekonowe
bekonowe
-