-
2.
zrobiony z maku - nasion -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- olej, placek, tort makowy; masa, strucla, zupa makowa; ciasto, mleko, nadzienie makowe
-
Niegdyś ciasta z makiem (makowce, drożdżówki z makiem, torty makowe) należały do najpopularniejszych wypieków Słowian.
źródło: NKJP: Nina Grella: Lęki czterdziestolatki, Dziennik Zachodni, 2002-08-02
Olej makowy ma delikatny, lekko orzechowy smak i może być wykorzystywany do przygotowywania sałatek.
źródło: NKJP: Internet
W stronach mojego dzieciństwa [...] dolewano do maku trochę gorącej wody i powstawało mleko makowe.
źródło: NKJP: Święta po polsku, Dziennik Bałtycki, 1999-12-06
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. makowy
makowy
makowy
makowe
makowa
D. makowego
makowego
makowego
makowego
makowej
C. makowemu
makowemu
makowemu
makowemu
makowej
B. makowego
makowego
makowy
makowe
makową
N. makowym
makowym
makowym
makowym
makową
Ms. makowym
makowym
makowym
makowym
makowej
W. makowy
makowy
makowy
makowe
makowa
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. makowi
makowi
makowe
makowe
D. makowych
makowych
makowych
makowych
C. makowym
makowym
makowym
makowym
B. makowych
makowych
makowych
makowe
N. makowymi
makowymi
makowymi
makowymi
Ms. makowych
makowych
makowych
makowych
W. makowi
makowi
makowe
makowe
-