cukier kryształ

  • cukier spożywczy w postaci kryształków
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    przyprawy, smaki

  • hiperonimy:  przyprawa
  • Przed ubijaniem do białek dodajemy szczyptę soli, a cukier kryształ dopiero wtedy, gdy piana już nie spada z trzepaczki.

    źródło: NKJP: X: Zdrowa ryba i śliwkowy placek, Polska Głos Wielkopolski, 2007-09-08

    Margarynę ucierać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku, następnie ser wymieszać z mąką i budyniem.

    źródło: NKJP: Słodki świat siostry Anastazji, Dziennik Polski, 2008-03-15

    Wyjmujemy podpieczony spód kruchego ciasta, ubijamy na sztywną pianę 5 białek z niepełną szklanką cukru kryształu.

    źródło: NKJP: Joanna Podgórska: Makaron na główne, kruche na deser, Pinezka.pl, 2006-09

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  cukier   kryształ 
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 12.10.2020