liofilizacja

  • chem.  fiz.  proces suszenia zamrożonej substancji w warunkach próżniowych w celu pozbawienia jej wody
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    czynności związane z przyrządzaniem jedzenia


    CZŁOWIEK I TECHNIKA

    Przemysł

    miejsca i czynności związane z przemysłem


    KATEGORIE FIZYCZNE

    Cechy i właściwości materii

    stan skupienia, trwałość materii

  • Następne ciekawe stoisko, to żywność liofilizowana. Liofilizacja to nowy sposób konserwowania polegający na próżniowym odwodnieniu produktu.

    źródło: NKJP: Piotr Kosibowicz: „Obserwator” znów na łamach ZB!, Zielone Brygady. Pismo Ekologów, 1992-10-01

    Proces liofilizacji wykorzystywany jest również do produkcji antybiotyków, szczepionek, probiotyków, tabletek. Znalazł zastosowanie w konserwacji zabytków pochodzących z mokrych stanowisk archeologicznych [...].

    źródło: Internet: zdrowie.tvn.pl

    Proces odkwaszania przeprowadza się tam w specjalnych komorach poprzez zanurzenie książek w wodnym roztworze metylocelulozy z wodorotlenkiem wapnia. Następnie książki suszy się przez liofilizację.

    źródło: NKJP: Weronika Liszewska: Ginące dzieła sztuki, Wiedza i Życie nr 5/1996

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. liofilizacja
    liofilizacje
    D. liofilizacji
    liofilizacji
    neut
    liofilizacyj
    char
    C. liofilizacji
    liofilizacjom
    B. liofilizację
    liofilizacje
    N. liofilizacją
    liofilizacjami
    Ms. liofilizacji
    liofilizacjach
    W. liofilizacjo
    liofilizacje

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • fr. lyophilisation

CHRONOLOGIZACJA:
1947, Sprawozdania z Czynności i Posiedzeń Łódzkiego Towarzystwa Naukowego, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 04.02.2021