liofilizacja
-
chem. fiz. proces suszenia zamrożonej substancji w warunkach próżniowych w celu pozbawienia jej wody
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
czynności związane z przyrządzaniem jedzenia
CZŁOWIEK I TECHNIKA
Przemysł
miejsca i czynności związane z przemysłem
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii -
Następne ciekawe stoisko, to żywność liofilizowana. Liofilizacja to nowy sposób konserwowania polegający na próżniowym odwodnieniu produktu.
źródło: NKJP: Piotr Kosibowicz: „Obserwator” znów na łamach ZB!, Zielone Brygady. Pismo Ekologów, 1992-10-01
Proces liofilizacji wykorzystywany jest również do produkcji antybiotyków, szczepionek, probiotyków, tabletek. Znalazł zastosowanie w konserwacji zabytków pochodzących z mokrych stanowisk archeologicznych [...].
źródło: Internet: zdrowie.tvn.pl
Proces odkwaszania przeprowadza się tam w specjalnych komorach poprzez zanurzenie książek w wodnym roztworze metylocelulozy z wodorotlenkiem wapnia. Następnie książki suszy się przez liofilizację.
źródło: NKJP: Weronika Liszewska: Ginące dzieła sztuki, Wiedza i Życie nr 5/1996
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. liofilizacja
liofilizacje
D. liofilizacji
liofilizacji
neut liofilizacyj
char C. liofilizacji
liofilizacjom
B. liofilizację
liofilizacje
N. liofilizacją
liofilizacjami
Ms. liofilizacji
liofilizacjach
W. liofilizacjo
liofilizacje
Inne uwagi
Zwykle lp
-
fr. lyophilisation