gouda

  • dość twardy, łagodny w smaku ser żółty
  • [gou-da]

  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  ser
    • edamski i gouda
    • ser gouda
    • ileś dekagramów, ileś kilogramów, plaster, plasterek goudy
  • I edamski, i gouda znane były mieszkańcom Italii. Gouda do dziś robiona jest według niezmiennej receptury.

    źródło: NKJP: Piotr Adamczewski: Seromaniactwo, Polityka, 2009-03-28

    Na desce podajemy sery, oczywiście bez opakowania. Z twardych proponowałabym ementaler, goudę, edamski [...].

    źródło: NKJP: Olga Ikonowicz: Kolorowe przyjęcie, Gazeta Wyborcza, 1997-01-24

    Sałatka [...] to duża porcja świeżych warzyw: sałaty lodowej, cykorii [...], pomidora, do tego kawałki smażonego sera camembert, kawałki sera gouda, nasiona dyni i słonecznika.

    źródło: NKJP: Serowa seria, Dziennik Zachodni, 2005-01-13

    Nie cierpiała sera goudy, świeżych jarzyn oraz smażonego wieprzowego udźca.

    źródło: Internet: zespol.cku.krosno.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. gouda
    goudy
    D. goudy
    goud
    C. goudzie
    goudom
    B. goudę
    goudy
    N. goudą
    goudami
    Ms. goudzie
    goudach
    W. goudo
    goudy

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • Od: nazwy holenderskiego miasta Gouda, z którego okolic pochodzi.

CHRONOLOGIZACJA:
1927, Jerzy Pomian, Wyrób serów, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 15.10.2020