gouda
-
dość twardy, łagodny w smaku ser żółty
-
[gou-da]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ser
-
- edamski i gouda
- ser gouda
- ileś dekagramów, ileś kilogramów, plaster, plasterek goudy
-
I edamski, i gouda znane były mieszkańcom Italii. Gouda do dziś robiona jest według niezmiennej receptury.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski: Seromaniactwo, Polityka, 2009-03-28
Na desce podajemy sery, oczywiście bez opakowania. Z twardych proponowałabym ementaler, goudę, edamski [...].
źródło: NKJP: Olga Ikonowicz: Kolorowe przyjęcie, Gazeta Wyborcza, 1997-01-24
Sałatka [...] to duża porcja świeżych warzyw: sałaty lodowej, cykorii [...], pomidora, do tego kawałki smażonego sera camembert, kawałki sera gouda, nasiona dyni i słonecznika.
źródło: NKJP: Serowa seria, Dziennik Zachodni, 2005-01-13
Nie cierpiała sera goudy, świeżych jarzyn oraz smażonego wieprzowego udźca.
źródło: Internet: zespol.cku.krosno.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. gouda
goudy
D. goudy
goud
C. goudzie
goudom
B. goudę
goudy
N. goudą
goudami
Ms. goudzie
goudach
W. goudo
goudy
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Od: nazwy holenderskiego miasta Gouda, z którego okolic pochodzi.