ester

  • chem.  substancja powstająca przez działanie kwasu na alkohole lub fenole, która w postaci płynnej może się charakteryzować przyjemnym, owocowym lub roślinnym zapachem i być wykorzystywana w produkcji perfum oraz jako dodatek do żywności
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Ziemia

    minerały i pierwiastki

  • hiperonimy:  substancja
    • ester etylowy, metylowy
    • estry oleju
  • Dominują różnego rodzaju terpeny, terpenoidy, kwasy organiczne i ich estry; emitowany jest również amoniak i wodór (głównie przez trawy).

    źródło: NKJP: Alicja Krzymowska-Kostrowicka: Geoekologia turystyki i wypoczynku, 1997

    Zaobserwowali, że światło w organizmach ważek powstaje w wyniku kontaktu nadtlenku wodoru ze związkami chemicznymi zwanymi estrami.

    źródło: NKJP: Hubert Salik: Puszka magii pełna, Ozon, nr 9, 2005

    Utworzony w ten sposób ester fosforowy może ulec następnie hydrolizie pod wpływem fosfatazy białek.

    źródło: NKJP: Leokadia Kłyszejko-Stefanowicz: Cytobiochemia: biochemia niektórych struktur komórkowych, 1995

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: m3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. ester
    estry
    D. estru
    estrów
    C. estrowi
    estrom
    B. ester
    estry
    N. estrem
    estrami
    Ms. estrze
    estrach
    W. estrze
    estry

    Inne uwagi

    Zwykle lm

  • bez ograniczeń + ester +
    (CZEGO)
    bez ograniczeń + ester +
    (JAKI)
  • niem.

    Nazwa utworzona przez niemieckiego chemika Leopolda Gmelina (1788-1853), prawdopodobnie w wyniku skrócenia terminu Essigäther 'octan etylu'.

CHRONOLOGIZACJA:
1867, Emil Czyrniański, Chemija organiczna. Zastosowana do przemysłu, rolnictwa i lekarstwa, t. 2, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 21.12.2020