-
chem.
bezbarwna żrąca ciecz o ostrym zapachu, występująca w organizmach mrówek i pszczół oraz w pokrzywie, stosowana w przemyśle farbiarskim, farmaceutycznym i w garbarstwie; CH₂O₂
-
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
-
|
Mrówki swoich wrogów traktują kwasem mrówkowym, który rozpryskują na intruza.
źródło: NKJP: Magadalena Kaczor: Mrówki ratują Śląsk, Trybuna Śląska, 2001-06-01
|
|
Bolesność użądleń można złagodzić okładem z sody oczyszczonej, neutralizującej kwas mrówkowy, znajdujący się w jadzie pszczoły, lub roztworem amoniaku.
źródło: NKJP: Stanisław Godlewski: Vademecum myśliwego, 1955
|
|
[...] sołtys Dobrzyniewa Dużego trafił do szpitala z podejrzeniem zatrucia kwasem mrówkowym. Żrącą substancję miał podać mu podstępnie jego sąsiad z tej samej wsi.
źródło: Internet: bialystok.tvp.pl
|
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
m3, odmienny:
kwas ,
mrówkowy Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 12.03.2021