kwas mrówkowy

  • chem.  bezbarwna żrąca ciecz o ostrym zapachu, występująca w organizmach mrówek i pszczół oraz w pokrzywie, stosowana w przemyśle farbiarskim, farmaceutycznym i w garbarstwie; CH₂O₂
  • KATEGORIE FIZYCZNE

    Cechy i właściwości materii

  • Mrówki swoich wrogów traktują kwasem mrówkowym, który rozpryskują na intruza.

    źródło: NKJP: Magadalena Kaczor: Mrówki ratują Śląsk, Trybuna Śląska, 2001-06-01

    Bolesność użądleń można złagodzić okładem z sody oczyszczonej, neutralizującej kwas mrówkowy, znajdujący się w jadzie pszczoły, lub roztworem amoniaku.

    źródło: NKJP: Stanisław Godlewski: Vademecum myśliwego, 1955

    [...] sołtys Dobrzyniewa Dużego trafił do szpitala z podejrzeniem zatrucia kwasem mrówkowym. Żrącą substancję miał podać mu podstępnie jego sąsiad z tej samej wsi.

    źródło: Internet: bialystok.tvp.pl

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    m3, odmienny:  kwas ,  mrówkowy 
    Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 12.03.2021