-
1.
mieszanka sproszkowanych przypraw takich jak kurkuma, kolendra, gorczyca, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz, czosnek i chili; wywodząca się z kuchni indyjskiej -
[kary] lub [kari]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: przyprawa
-
- ostre curry
- odrobina curry
- dodawać curry
- oprószyć, posypać, przyprawić coś curry
-
Imbir, pieprz cayenne i ostre curry pobudzają apetyt.
źródło: NKJP: Cosmodieta, Cosmopolitan nr 7, 1998
Filet ułożyć w posmarowanej masłem, żaroodpornej formie. Oprószyć curry, vegetą oraz rozmarynem.
źródło: NKJP: Filet a la Lukullus, Polska Głos Wielkopolski, 2004-10-22
Gotowy sos podawać z ryżem, który dodatkowo można przemieszać z kawałkami pomidorów i posypać curry.
źródło: NKJP: Kurczak curry, Dziennik Polski, 2008-07-31
- Na rozgrzaną oliwę wkładam dużo cebuli, a gdy się zeszkli, jeszcze chwilę ją podsmażam, a następnie dodaję sporo ostrego curry, bo potrawa musi być ostra w smaku [...].
źródło: NKJP: Zaprosili nas Ewa Wiśniewska i Krzysztof Kowalewski, Źródło: Kuchnia nr 6, 1998
W zamrażarkach często spotykamy mięso małży. Jest to sparzone wnętrze małży, zamrożone przez producenta. Należy je rozmrozić wyjmując na 2 godz. przed spożyciem lub zalewając letnią wodę. Następnie wysuszyć i wrzucić na zeszkloną na oleju cebulkę. Przyprawić curry i mielonym czosnkiem, posolić i na koniec krótkiego smażenia, delikatnie skropić cytryną.
źródło: NKJP: Elżbieta Podolska: Kuchnia z poznańską, Gazeta Poznańska, 2002-02-16
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. curry
curry
D. curry
curry
C. curry
curry
B. curry
curry
N. curry
curry
Ms. curry
curry
W. curry
curry
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Z języka tamilskiego kari 'warzywa'