-
2.
potrawa mająca postać gęstego, ostrego w smaku sosu z przyprawami, w którym zanurzone są kawałki warzyw, mięsa lub inne składniki, pochodząca z kuchni indyjskiej -
[kary] lub [kari]
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
- curry z kurczaka, wołowiny
- curry z bambusem, ryżem
- ryż z curry
- dorsz, jagnię, jagnięcina, kurczak, mięso w curry
-
[...] przypomniało mi się, jak siedziałem z ojcem w małej hinduskiej restauracyjce. Jedliśmy ostre curry, rozmawialiśmy [...].
źródło: NKJP: Tomasz Kwaśniewski: Dziennik taty, 2010
Curry podaję z ryżem ugotowanym na sypko bez soli, posypane rodzynkami albo posiekanym jajkiem na twardo.
źródło: NKJP: Zaprosili nas, Kuchnia, 1998
Zapędziliśmy się kilka razy do drogich restauracji i zamówiliśmy curry mięsne [...].
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. curry
curry
D. curry
curry
C. curry
curry
B. curry
curry
N. curry
curry
Ms. curry
curry
W. curry
curry
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Z języka tamilskiego kari 'warzywa'