-
tak, że wydaje suchy, trzeszczący dźwięk przy łamaniu lub gryzieniu tego
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
czynności związane z jedzeniem
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii
-
- usmażony, upieczony na chrupko
-
|
[...] kromki chleba osobno przysmażyć na chrupko, pokruszyć i razem z cebulą rozgotować w rosole.
źródło: NKJP: Kiep, kto zupy nie lubi, Polityka, 2005-11-19
|
|
Prawdziwy sznycel wiedeński to ogromny płat zbitej cielęciny, panierowany i usmażony na chrupko.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Alfabet krakowski Andrzeja Kozioła, Dziennik Polski, 2008-11-14
|
|
Smakosze o zdecydowanie mięsnych preferencjach mogą dorzucić do tego zestawu jeszcze podsmażone na chrupko plastry wędzonego bekonu.
źródło: NKJP: Katarzyna Kroczak: Papryki czas, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2007-09-28
|
-
-
CHRONOLOGIZACJA:
1946,
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 05.04.2022