-
2.
kulin. cecha napoju takiego jak kawa czy herbata, dająca w smaku odczucie czegoś oleistego, wynikające z zawartości naturalnego tłuszczu -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
Ale tym, co zniewoli każdego fana wyrazistej kawy, jest jej wysoka gęstość, cielistość, czyli tzw. wysokie body.
źródło: Internet: sklep.etnocafe.pl
Mieszanka M jest starannie dobraną mieszanką najszlachetniejszych odmian arabiki, o pełnej cielistości i bardzo delikatnym smaku.
źródło: Internet: losgustos.pl
[...] testerki kołyszą czarkami, by zobaczyć herbaty kolor, przejrzystość i cielistość. Cielistość polega na tym, że płyn jest zwarty, nie rozmazuje się po ściankach naczynia.
źródło: NKJP: Maria Nowak: Pluton dla historyków, Gazeta Poznańska, 2003-03-07
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. cielistość
cielistości
D. cielistości
cielistości
C. cielistości
cielistościom
B. cielistość
cielistości
N. cielistością
cielistościami
Ms. cielistości
cielistościach
W. cielistości
cielistości
Inne uwagi
Zwykle lp