-
1.
sałatka ze startych lub posiekanych buraków ze startym chrzanem, podawana jako dodatek do mięsa -
Używane także w odniesieniu do sałatki z buraków bez dodatku chrzanu.
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: sałatka
-
- wielkanocna ćwikła
- ćwikła z chrzanem
- ćwikła i chrzan
-
Na Litwie przysmakiem jest specjalnie przyrządzana szynka wędzona, a następnie upieczona z wieloma dodatkowymi przeprawami oraz ćwikła i chrzan.
źródło: NKJP: Henryk Zych: Wielkanocne obyczaje, Region Jasielski nr 2/8, 1998
Nie tylko zresztą bulwy, ale i owoce kopru zawierają błogosławione aromatyczne olejki. Jak dotąd, dosypywaliśmy ziaren kopru włoskiego do kiszonej kapusty oraz do ćwikły, aby poprawić ich smak.
źródło: NKJP: Tadeusz Olszański: kącik konesera, Kuchnia nr 1, 1999
Pan pozwoli. Zjemy razem śniadanie... Może nóżki? - Niech będą nóżki - zgodził się Szczęsny i całą uwagę skupił na chrzanie z ćwikłą, żeby broń Boże obrusa nie zachlapać.
źródło: NKJP: Igor Neverly, Pamiątka z Celulozy, 1952
Na podkreślenie zasługują pyszne zestawy surówek: kapusta kiszona, buraczki, ćwikła, ogórek kiszony.
źródło: NKJP: Żywisława łyżka z córką żywillą: Obiady z córką: Zajazd Sądecki, Gazeta Krakowska, 2005-03-05
Przekładamy pokrojone buraki do słoika lub szklanego naczynia, zalewamy rozcieńczonym winnym octem i przykrywamy łyżką smażonego kminku zmieszaną z 3-4 goździkami, szczyptą imbiru, łyżką cukru, 5 łyżkami świeżo utartego chrzanu. Sok musi przykrywać buraczki na 3-4 centymetry. Aby ćwikła dojrzała potrzeba 2-3 dni.
źródło: NKJP: Marzena Maciejczyk: Szynki, ach te szynki, Express Ilustrowany, 2003-04-11
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ćwikła
ćwikły
D. ćwikły
ćwikieł
C. ćwikle
ćwikłom
B. ćwikłę
ćwikły
N. ćwikłą
ćwikłami
Ms. ćwikle
ćwikłach
W. ćwikło
ćwikły
-
gr. seỹtlon 'burak'
Nazwa wraz z rośliną przejęta z Bizancjum, do polskiego za pośrednictwem ruskim (Bor).