-
2.
jadalny czerwony korzeń buraka - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Figurka wykrojona z brukwi albo ćwikły stała na talerzu, który przykrywał drugi [...].
źródło: NKJP: Karolina Strenal: Podkoziołek do północy, Gazeta Poznańska, 2004-02-24
[...] na cóż ci to wszystko, te kalarepki twoje, te ćwikły, te pory i marchwie, skoro i tak koniec świata w każdej chwili może się wydostać przez naszą nieuwagę, a wtedy nie będzie miało znaczenia, czy jadłaś boczek, czy nie.
źródło: NKJP: Jacek Dehnel: Rynek w Smyrnie, 2007
A może próbowałeś kiedyś najeść się, jedząc surowe, nadgnite pyry? Albo surową (nie ugotowaną) ćwikłą (burakiem cukrowym) lub surowym bobem i innymi roślinkami, które zjedzone na surowo mogą wywołać poważne komplikacje żołądkowo-jelitowe?
źródło: NKJP: Internet
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. ćwikła
ćwikły
D. ćwikły
ćwikieł
C. ćwikle
ćwikłom
B. ćwikłę
ćwikły
N. ćwikłą
ćwikłami
Ms. ćwikle
ćwikłach
W. ćwikło
ćwikły
-
gr. seỹtlon 'burak'
Nazwa wraz z rośliną przejęta z Bizancjum, do polskiego za pośrednictwem ruskim (Bor).