chabanina
-
pot. mięso złej jakości lub jego resztki
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: mięso
-
Otwartych było zaledwie kilka blaszanych jatek. Poćwiartowana chabanina, nad którą krążyły stada much, leżała na brudnych ladach.
źródło: NKJP: Marek Miller: Pierwszy milion, 1999
[...] trudno było o mięso, a jak się trafił jakiś kawałek chabaniny, to kosztował bardzo drogo.
źródło: NKJP: Ryszard Sługocki: Na przekór i na bakier, 2008
Na śniadanie [...] potrafi zamówić sobie flaczki lub szaszłyki. O siódmej rano wrzuca w siebie tę chabaninę.
źródło: NKJP: Dawid Bieńkowski: Nic, 2005
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. chabanina
chabaniny
D. chabaniny
chabanin
C. chabaninie
chabaninom
B. chabaninę
chabaniny
N. chabaniną
chabaninami
Ms. chabaninie
chabaninach
W. chabanino
chabaniny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Może od gwarowego chaba 'stary, chudy koń' funkcjonującego na Podlasiu (Bańk.). Możliwe pochodzenie z ukr. (1622) kabanyna ‘wieprzowina’ z kipcz.-tur. i rozwój znaczeniowy ‘wieprzowina’ > ‘końskie mięso, konina’ pod wpływem chaba ‘nędzny koń; szkapa’ (Fałowski, SEPP).
Inne znaczenie: 'mięso konia'.
W postaci: kabanina .