-
4.
słoweńska zupa gotowana z ziemniaków, fasoli i kapusty -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: zupa
-
Pyszna zupa słoweńska (choć znana też w Chorwacji) na bazie kiszonej kapusty i fasoli. Jota, bo o niej mowa, przypomina troszkę nasz polski kapuśniak, ale dodatek fasoli całkowicie zmienia jej smak.
źródło: Internet: kotlet.tv
Nietrudno też oswoić się z tamtejszą kuchnią. - Słowenki najchętniej karmią rodziny potrawami mącznymi, kluskami, mięsem i zupami. Podobnie jak Polacy, Słoweńcy nie gardzą kapustą. Daniem narodowym jest jota - zupa ziemniaczano-fasolowa z kiszoną kapustą.
źródło: NKJP: Telekomunikacja w podróży, Dziennik Zachodni, 2010-07-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jota
joty
D. joty
jot
C. jocie
jotom
B. jotę
joty
N. jotą
jotami
Ms. jocie
jotach
W. joto
joty
-
słoweń. jóta