-
1.a
napój o bardzo gęstej konsystencji, otrzymywany z mleka poddanego fermentacji, po dodaniu specjalnych bakterii i drożdży -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: napój
-
- beztłuszczowy; zimny kefir
- kefir i jogurt; kefir i maślanka; kefir i śmietana
- butelka, kubek, szklanka kefiru
- kubek po kefirze
- pić; produkować, wytwarzać kefir
- popić, zapijać kefirem
-
Kefir pobudza apetyt i korzystnie wpływa na skórę.
źródło: NKJP: Mleko słodkie i kwaśne, Polska Głos Wielkopolski, 2007-05-23
Najpopularniejszym obok jogurtu fermentowanym napojem mlecznym jest w Europie z pewnością kefir.
źródło: NKJP: Magdalena Kawalec: Najeść się bakterii, Wiedza i Życie, 1999
Dzieciaki zbierają kolorową deszczówkę w kubki po kefirze.
źródło: NKJP: Ludzie niczyi, Dziennik Polski, 2001-07-13
Rano do 1/2 szklanki kefiru włożyć 4-5 suszonych śliwek, odstawić do wieczora, na 8-10 godzin. Przed snem wypić kefir, zjeść śliwki.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Ulga dla żołądka, Trybuna Śląska, 2004-11-27
Pół litra kefiru wlewam do miski, dodaję około łyżki koniaku albo wódki, tyle samo soku wyciśniętego z cytryny, mieszam, dodaję żelatynę, znowu mieszam i odstawiam do lodówki do schłodzenia.
źródło: NKJP: Kurt Scheller: Lato, czyli lekko i łatwo, Gazeta Wyborcza, 1997-06-20
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kefir
kefiry
D. kefiru
kefirów
C. kefirowi
kefirom
B. kefir
kefiry
N. kefirem
kefirami
Ms. kefirze
kefirach
W. kefirze
kefiry
Inne uwagi
Zwykle lp
-
ang. kefir
fr. kéfir
niem. Kefir
Napój pochodzi z Kaukazu, a wyraz pierwotnie z języków kaukaskich - kefīr, kefyr; rozprzestrzenił się w całej Europie, droga zapożyczenia do pol. nieustalona (Sław., Bańk.)