dróbka

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

1. do jedzenia

  • 1.

    część zabitego zwierzęcia przeznaczona do jedzenia, ale uznana za mniej wartościową od mięsa
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • Dróbki prosięce siekamy i podsmażamy ze skwarkami oraz z namoczonym i odciśniętym chlebem żytnim

    źródło: Jan Piotr Ursyn: Kuchnia kresowa i domowa. Moja książka kucharska, 2006 (books.google.pl)

    Wszystko dla armii. Już karakuły wiozą na wschód pociągami, żeby sobie ogrzać odmrożone dróbka, a to dopiero początek ruskiej zimy.

    źródło: NKJP: Bogdan Wojdowski: Chleb rzucony umarłym, 1971

    Z rosnącym podnieceniem czekam na krupnik na dróbkach.

    źródło: NKJP: Zdzisław Smektała: Jazz dla mass, Gazeta Wrocławska, 2003-09-08

    Wśród [...] tradycyjnych zup jest jeszcze jedna także i dziś podawana, zwana czerniną, a przyrządzana z krwi gęsiej albo kaczej z dróbkami, kluskami i śliwkami lub suszonymi gruszkami.

    źródło: Tadeusz Rojek: Polski savoir-vivre, 1984 (books.google.pl)

    Wątróbkę, dróbkę, gęś w papryce,
    Dewolaj, gulasz, polędwicę,
    Nerki smażone lub duszone,
    Czy sztukę mięsa z korniszonem [...].

    źródło: Danuta Sykucka: Księga parodii, 1986 (books.google.pl)

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. dróbka
    dróbki
    D. dróbki
    dróbek
    C. dróbce
    dróbkom
    B. dróbkę
    dróbki
    N. dróbką
    dróbkami
    Ms. dróbce
    dróbkach
    W. dróbko
    dróbki

    Inne uwagi

    Zwykle lm
    Spotykane użycia form M. i B. lm dróbka

  • Zob. też:

    podroby