-
1.
część zabitego zwierzęcia przeznaczona do jedzenia, ale uznana za mniej wartościową od mięsa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Dróbki prosięce siekamy i podsmażamy ze skwarkami oraz z namoczonym i odciśniętym chlebem żytnim
źródło: Jan Piotr Ursyn: Kuchnia kresowa i domowa. Moja książka kucharska, 2006 (books.google.pl)
Wszystko dla armii. Już karakuły wiozą na wschód pociągami, żeby sobie ogrzać odmrożone dróbka, a to dopiero początek ruskiej zimy.
źródło: NKJP: Bogdan Wojdowski: Chleb rzucony umarłym, 1971
Z rosnącym podnieceniem czekam na krupnik na dróbkach.
źródło: NKJP: Zdzisław Smektała: Jazz dla mass, Gazeta Wrocławska, 2003-09-08
Wśród [...] tradycyjnych zup jest jeszcze jedna także i dziś podawana, zwana czerniną, a przyrządzana z krwi gęsiej albo kaczej z dróbkami, kluskami i śliwkami lub suszonymi gruszkami.
źródło: Tadeusz Rojek: Polski savoir-vivre, 1984 (books.google.pl)
Wątróbkę, dróbkę, gęś w papryce,
Dewolaj, gulasz, polędwicę,
Nerki smażone lub duszone,
Czy sztukę mięsa z korniszonem [...].źródło: Danuta Sykucka: Księga parodii, 1986 (books.google.pl)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. dróbka
dróbki
D. dróbki
dróbek
C. dróbce
dróbkom
B. dróbkę
dróbki
N. dróbką
dróbkami
Ms. dróbce
dróbkach
W. dróbko
dróbki
Inne uwagi
Zwykle lm
Spotykane użycia form M. i B. lm dróbka -
Zob. też: