-
2.
miękkie ciastko, które piecze się w foremce w kształcie muszelki -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ciastko
-
- forma do magdalenek
- przepis na magdalenki
- przygotować, upiec magdalenki
-
Autor napisał tylko, że pewnego razu zjadł magdalenkę maczaną w herbacie lipowej i ów smak wywołał u niego falę wspomnień.
źródło: Internet: granice.pl
Uwielbiam puszyste, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku magdalenki. Najlepsze jest takie jeszcze ciepłe ciastko prosto z piekarnika.
źródło: Internet: beszamel.se.pl
Do masy jajecznej delikatnie, szpatułką wmieszać mąkę, wystudzone masło i skórkę z cytrusów. Foremki do magdalenek wypełnić ciastem, do 3/4 wysokości foremki.
źródło: Internet: mojewypieki.pl
Ja dodatkowo do środka każdej magdalenki (kiedy ciasto jest nałożone do formy) wsadzam malinę.
źródło: Internet: hygge-blog.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. magdalenka
magdalenki
D. magdalenki
magdalenek
C. magdalence
magdalenkom
B. magdalenkę
magdalenki
N. magdalenką
magdalenkami
Ms. magdalence
magdalenkach
W. magdalenko
magdalenki
-
fr. madeleine