-
2.
mała papryka - owoc, zazwyczaj o ostrym smaku -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Na kilka minut przed zakończeniem gotowania dodać świeżą papryczkę.
źródło: NKJP: Internet
Talerz rozmaitości składał się z papryczek (ale nie przesadnie ostrych), pomidorów wypełnionych dwoma rodzajami pasty i sałaty.
źródło: NKJP: Wino w kociołku, Polityka, 2004-07-17
Do ghazu podaje się marynowane jarzyny: kalafiory, ogórki, ostre papryczki, indyjski czosnek i oliwki.
źródło: NKJP: Biblijna manna, Dziennik Polski, 2003-02-08
Piekielne papryczki są bardzo pikantne, więc nie poleca się ich osobom uskarżającym się na nadkwaśność żołądka i kłopoty z wątrobą.
źródło: NKJP: Piekielna papryka, Mazowieckie To i Owo, 2004-02-26
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. papryczka
papryczki
D. papryczki
papryczek
C. papryczce
papryczkom
B. papryczkę
papryczki
N. papryczką
papryczkami
Ms. papryczce
papryczkach
W. papryczko
papryczki
-