-
1.b
gałązki kopru - rośliny, używane jako przyprawa -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
- posiekany; zielony koper
- pęczek kopru
- kroić, siekać koper
- posypać koprem
-
Zagęszczony sos odstawiam, mieszam z żółtkami, utartym serem i drobno posiekanym koprem.
źródło: NKJP: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-07-02
Czekamy na zamówione dania. Jeśli trafnie zamówiliśmy, to będzie niebo na podniebieniu. Na przykład, w postaci delikatnego karpia pieczonego, w śmietanie, z prawdziwkami, posypanego koprem - palce lizać.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-11-13
Od wielu lat [...] konserwują ogórki w dużych ilościach. [...] Wraz z koprem, czosnkiem i chrzanem wkładają do beczek [...].
źródło: NKJP: Sezon ogórkowy w pełni, Dziennik Polski, 2001-07-20
Pęczek zielonego kopru wyceniono w piątek i sobotę na 50 gr [...].
źródło: NKJP: Pod urokiem „małosolnych”, Tygodnik Ciechanowski, 2002-07-03
Liście sałaty rozdrabniamy na mniejsze części, dodajemy pokrojony drobno szczypiorek (jeżeli ktoś woli, może być zamiast szczypiorku pęczek kopru), przyprawiamy solą i pieprzem [...].
źródło: NKJP: Lubię gotować, Dziennik Bałtycki, 2000-06-28
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. koper
kopry
D. kopru
koprów
C. koprowi
koprom
B. koper
kopry
N. koprem
koprami
Ms. koprze
koprach
W. koprze
kopry
Inne uwagi
Zwykle lp
-
psł. *koprъ 'roślina o ostrym smaku i specyficznym zapachu'