kopra

  • spoż.  wysuszona substancja pozyskiwana z wnętrza orzechów palmy kokosowej, używana głównie do wyrobu oleju
  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    budowa i funkcjonowanie roślin


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem

  • Kopra zawiera 60-70% tłuszczu, 3-6% wody, 3-12% kwasów tłuszczowych.

    źródło: NKJP: Świąteczne smaki. Orzechy pełne bogactwa, Express Ilustrowany, 2001-12-21

    [...] do niego należy i ten hotel, i mnóstwo łodzi rybackich, ma składy kopry i domy w porcie.

    źródło: NKJP: Wojciech Żukrowski: Kamienne tablice, 1966

    Głównymi dobrami eksportowymi tej części Fidżi są cukier, kopra i banany.

    źródło: NKJP: Internet

    Odkrywcy tych lądów, a potem kupcy przypływający po koprę na szkunerach, byli zszokowani prędkościami osiąganymi przez spięte ze sobą za pomocą sznurków dwa palmowe pnie, napędzane szmatą w charakterze żagla.

    źródło: NKJP: Jedyny taki rejs, Dziennik Polski, 2001-02-24

    W eleganckich restauracjach w Caracas króluje smak kokosa. Jadłam tam [...] królika w sosie kokosowym, pierożki nadziewane koprą i słynny kreolski deser [...].

    źródło: Ewa Szumańska: Bizary, 1987 (books.google.pl)

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. kopra
    kopry
    D. kopry
    kopr
    C. koprze
    koprom
    B. koprę
    kopry
    N. koprą
    koprami
    Ms. koprze
    koprach
    W. kopro
    kopry

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • port. copra

    z hind. khōprā 'orzech kokosowy'

CHRONOLOGIZACJA:
1893, Missye Katolickie, nr 10, books.google.pl
Data ostatniej modyfikacji: 25.11.2022