kopra
-
spoż. wysuszona substancja pozyskiwana z wnętrza orzechów palmy kokosowej, używana głównie do wyrobu oleju
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
Kopra zawiera 60-70% tłuszczu, 3-6% wody, 3-12% kwasów tłuszczowych.
źródło: NKJP: Świąteczne smaki. Orzechy pełne bogactwa, Express Ilustrowany, 2001-12-21
[...] do niego należy i ten hotel, i mnóstwo łodzi rybackich, ma składy kopry i domy w porcie.
źródło: NKJP: Wojciech Żukrowski: Kamienne tablice, 1966
Głównymi dobrami eksportowymi tej części Fidżi są cukier, kopra i banany.
źródło: NKJP: Internet
Odkrywcy tych lądów, a potem kupcy przypływający po koprę na szkunerach, byli zszokowani prędkościami osiąganymi przez spięte ze sobą za pomocą sznurków dwa palmowe pnie, napędzane szmatą w charakterze żagla.
źródło: NKJP: Jedyny taki rejs, Dziennik Polski, 2001-02-24
W eleganckich restauracjach w Caracas króluje smak kokosa. Jadłam tam [...] królika w sosie kokosowym, pierożki nadziewane koprą i słynny kreolski deser [...].
źródło: Ewa Szumańska: Bizary, 1987 (books.google.pl)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kopra
kopry
D. kopry
kopr
C. koprze
koprom
B. koprę
kopry
N. koprą
koprami
Ms. koprze
koprach
W. kopro
kopry
Inne uwagi
Zwykle lp
-
port. copra
z hind. khōprā 'orzech kokosowy'