-
2.
kulin. jedna z wielu małych klusek z gotowanych ziemniaków, mąki i jaj, wyciętych ukośnie z uformowanego wałeczka ciasta, stanowiących część posiłku lub podawanych jako samodzielna potrawa -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- kopytka w sosie
- kopytka i pierogi, kopytka i buraczki
- bigos, mięso; cielęcina, sarnina z kopytkami
- podać/podawać coś z kopytkami
-
Spośród dań rybnych wybraliśmy jesiotra w sosie śmietanowym [...], a z dzikich mięs skusiła nas sarnina z kopytkami i jabłkiem faszerowanym ćwikłą [...]
źródło: NKJP: Obiad z carską rodziną, Polityka, 2007-09-15
Teraz jadała dużo i chętnie, [...] żądała dolewek i dokładek, podwójnych porcji kopytek i gołąbków, chrupała przy nauce słone paluszki i herbatniki z cukrem.
źródło: NKJP: Ewa Nowacka: Małe kochanie, wielka miłość, 1997
Pan wściekle nadział na widelec kopytko (przy Gwieździe i jej rewelacjach oczywiście nic nie przełknął, takie to bywają rodzinne obiady)
źródło: NKJP: Grażyna Plebanek, Przystupa 2007
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kopytko
kopytka
D. kopytka
kopytek
C. kopytku
kopytkom
B. kopytko
kopytka
N. kopytkiem
kopytkami
Ms. kopytku
kopytkach
W. kopytko
kopytka
Inne uwagi
Zwykle lm
-