-
1.
słodka masa z orzechami, miodem i białkami, obłożona opłatkami lub wafelkami, najbardziej popularny deser we Francji, Włoszech i Hiszpanii -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Na osobnym stole ustawiono desery: wśród nich mrożone nugaty, trufle czekoladowe, rożki francuskie z różą.
źródło: NKJP: Do stołu podano, Dziennik Polski, 2001-12-14
Lody pokroić w kostkę i włożyć do wysokich szklanek, następnie zalać kawą mrożoną, dołożyć słomkę, a na górę bitą śmietanę i nugat czekoladowy.
źródło: NKJP: Internet
Boże Narodzenie w Hiszpanii nie może obejść się bez turron. To taki migdałowy deser, przypominający chałwę, połączoną z nugatem.
źródło: NKJP: Anna Wielowiejska: Święta po europejsku, Gazeta Poznańska, 2005-12-24
[...] kremówki ciągle cudownie pachną wanilią, napoleonki smakują najprawdziwszymi poziomkami [...], a nugaty wciąż rozpływają się w ustach miodowo-orzechowymi smakami.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Zapomniany Kraków, 2007
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. nugat
nugaty
D. nugatu
nugatów
C. nugatowi
nugatom
B. nugat
nugaty
N. nugatem
nugatami
Ms. nugacie
nugatach
W. nugacie
nugaty
-
fr. nougat