paćkowaty
-
pot. taki, którego konsystencja przypomina gęstą, półpłynną masę o nieprzyjemnym wyglądzie, powstałą z czegoś rozmokłego lub rozgotowanego
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii -
- paćkowaty krem, sos, szpinak; paćkowata konsystencja, masa, maź
-
Niemal wszyscy popełniają błąd, gotując bób. [...] Wystarczy jeden patent i będzie po problemie. Bób nie rozgotuje się i nie będzie paćkowaty.
źródło: Internet: smakosze.pl
Konsystencja mojej gryczanki wychodzi nieco paćkowata, przypomina budyń z grudkami.
źródło: Internet: wege-blw.blogspot.com
Szparagi najlepiej smakują, kiedy są jędrne i chrupiące, a nie rozgotowane i paćkowate.
źródło: Internet: kulinarnyblog.pl
Tworząc np. rzeźbę, najpierw babrasz się w paćkowatej mazi, która zbyt artystycznie nie wygląda.
źródło: Internet: gram.pl
-
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza m1 m2 m3 n1, n2 ż M. paćkowaty
paćkowaty
paćkowaty
paćkowate
paćkowata
D. paćkowatego
paćkowatego
paćkowatego
paćkowatego
paćkowatej
C. paćkowatemu
paćkowatemu
paćkowatemu
paćkowatemu
paćkowatej
B. paćkowatego
paćkowatego
paćkowaty
paćkowate
paćkowatą
N. paćkowatym
paćkowatym
paćkowatym
paćkowatym
paćkowatą
Ms. paćkowatym
paćkowatym
paćkowatym
paćkowatym
paćkowatej
W. paćkowaty
paćkowaty
paćkowaty
paćkowate
paćkowata
liczba mnoga p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe M. paćkowaci
paćkowaci
paćkowate
paćkowate
D. paćkowatych
paćkowatych
paćkowatych
paćkowatych
C. paćkowatym
paćkowatym
paćkowatym
paćkowatym
B. paćkowatych
paćkowatych
paćkowatych
paćkowate
N. paćkowatymi
paćkowatymi
paćkowatymi
paćkowatymi
Ms. paćkowatych
paćkowatych
paćkowatych
paćkowatych
W. paćkowaci
paćkowaci
paćkowate
paćkowate
-