mrożonka
-
zamrożony produkt spożywczy
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- owocowe, warzywne mrożonki
- eksport, fabryka, hurtownia, producent, produkcja mrożonek
- danie z mrożonki
- produkować, przechowywać, sprzedawać, wytwarzać mrożonki
-
Mrożonka, która raz została ogrzana, nadaje się już tylko do wyrzucenia.
źródło: NKJP: (JAZ): Sanepid tropi brudasów, Express Ilustrowany, 2003-07-29
Mrożonki trzymać najlepiej w temperaturze poniżej -18 stopni C.
źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008
Polska gotowa jest znieść podatek, ale w zamian żąda większego otwarcia rynku Unii na nasze owoce, także owocowe mrożonki.
źródło: NKJP: Bartosz Węglarczyk: Polska - Unia Europejska, Gazeta Wyborcza, 1997-04-25
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. mrożonka
mrożonki
D. mrożonki
mrożonek
C. mrożonce
mrożonkom
B. mrożonkę
mrożonki
N. mrożonką
mrożonkami
Ms. mrożonce
mrożonkach
W. mrożonko
mrożonki
-