mrożonka

  • zamrożony produkt spożywczy
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • owocowe, warzywne mrożonki
    • eksport, fabryka, hurtownia, producent, produkcja mrożonek
    • danie z mrożonki
    • produkować, przechowywać, sprzedawać, wytwarzać mrożonki
  • Mrożonka, która raz została ogrzana, nadaje się już tylko do wyrzucenia.

    źródło: NKJP: (JAZ): Sanepid tropi brudasów, Express Ilustrowany, 2003-07-29

    Mrożonki trzymać najlepiej w temperaturze poniżej -18 stopni C.

    źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008

    Polska gotowa jest znieść podatek, ale w zamian żąda większego otwarcia rynku Unii na nasze owoce, także owocowe mrożonki.

    źródło: NKJP: Bartosz Węglarczyk: Polska - Unia Europejska, Gazeta Wyborcza, 1997-04-25

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. mrożonka
    mrożonki
    D. mrożonki
    mrożonek
    C. mrożonce
    mrożonkom
    B. mrożonkę
    mrożonki
    N. mrożonką
    mrożonkami
    Ms. mrożonce
    mrożonkach
    W. mrożonko
    mrożonki
  • Zob. mróz

CHRONOLOGIZACJA:
1934, Mały Przegląd, nr 6, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 21.02.2023