-
1.
mały pieróg - z jagodami -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: pieróg
-
- pyszne, smaczne pierożki; pierożki faszerowane czymś, nadziewane czymś
- pierożki z farszem, z nadzieniem; z grzybami, z jagodami, z kapustą, z mięsem, z serem
- gotować pierożki
-
Dagmara podała mamie pierożka na plastykowym widelcu. - Lepiej coś zjedz. Z kapustą i grzybami.
źródło: NKJP: Józef Hen: Pingpongista, 2008
Gdzie dobra baranina, tam i kołduny mają prawo być dobre - no i rzeczywiście, kołduny w rosole okazały się pierwsza klasa, zgrabne, malutkie, może tylko warto by wkładać w każdy pierożek trochę więcej farszu.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Karmonada, ajsbajn i czyściec, Gazeta Wyborcza, 1998-05-15
Jej daniem firmowym są pierożki z mięsem i kapustą w sosie borowikowym.
źródło: NKJP: Stanisław Śmierciak: Małżeński podział ról w kuchni, Gazeta Krakowska, 2007-01-05
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pierożek
pierożki
D. pierożka
pierożków
C. pierożkowi
pierożkom
B. pierożek
pot. pierożka
pierożki
N. pierożkiem
pierożkami
Ms. pierożku
pierożkach
W. pierożku
pierożki
Inne uwagi
Zwykle lm
-
+ pierożek + (z CZYM) -