pikle
-
dodatek do potraw mający postać różnych warzyw zakonserwowanych przez zanurzenie w mieszaninie octu, wody i przypraw
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- kwaśne, ostre; marynowane pikle
- pikle z ogórków
- pikle w occie, w zalewie
- słoik pikli
- sałatka, stek z piklami
-
Żebyś ty widział te słoiki z konfiturami, pikle, jakieś przetwory, grzybki.
źródło: NKJP: Mirosław M. Bujko: Złoty pociąg, 2006
Można było spróbować [...] babki ziemniaczanej, chleba ze smalcem i pikli z kabaczków.
źródło: NKJP: Ruchańce z Aniołowa, Głos Pasłęka, 2004
W programie pokaz sztucznych ogni i tańca towarzyskiego, a na stołach między innymi karczek faszerowany, sałatka rosyjska, balerony wędzone z piklami, szampan.
źródło: NKJP: Nie przegap!, Gazeta Wrocławska, 2002-12-20
Przynoszono mu [...] do zielonego stolika dwie złożone kromki chleba z plastrami duszonej wołowiny i ostrych pikli pośrodku, które lord zjadał, nie przerywając gry [...].
źródło: NKJP: Biesiadny savoir-vivre, Dziennik Polski, 2001-11-24
Liście są używane jako dodatek do zup, wywarów, octów smakowych, piklów, gulaszów i sałatek.
źródło: Internet: przyprawowy.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: p3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pikle
D. pikli
rzadziej piklów
C. piklom
B. pikle
N. piklami
Ms. piklach
W. pikle
-
+ pikle + (z CZEGO) -
ang. pickles