pikle

  • dodatek do potraw mający postać różnych warzyw zakonserwowanych przez zanurzenie w mieszaninie octu, wody i przypraw
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

    • kwaśne, ostre; marynowane pikle
    • pikle z ogórków
    • pikle w occie, w zalewie
    • słoik pikli
    • sałatka, stek z piklami
  • Żebyś ty widział te słoiki z konfiturami, pikle, jakieś przetwory, grzybki.

    źródło: NKJP: Mirosław M. Bujko: Złoty pociąg, 2006

    Można było spróbować [...] babki ziemniaczanej, chleba ze smalcem i pikli z kabaczków.

    źródło: NKJP: Ruchańce z Aniołowa, Głos Pasłęka, 2004

    W programie pokaz sztucznych ogni i tańca towarzyskiego, a na stołach między innymi karczek faszerowany, sałatka rosyjska, balerony wędzone z piklami, szampan.

    źródło: NKJP: Nie przegap!, Gazeta Wrocławska, 2002-12-20

    Przynoszono mu [...] do zielonego stolika dwie złożone kromki chleba z plastrami duszonej wołowiny i ostrych pikli pośrodku, które lord zjadał, nie przerywając gry [...].

    źródło: NKJP: Biesiadny savoir-vivre, Dziennik Polski, 2001-11-24

    Liście są używane jako dodatek do zup, wywarów, octów smakowych, piklów, gulaszów i sałatek.

    źródło: Internet: przyprawowy.pl

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: p3

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. pikle
    D. pikli
    rzadziej piklów
    C. piklom
    B. pikle
    N. piklami
    Ms. piklach
    W. pikle
  • bez ograniczeń + pikle +
    (z CZEGO)
  • ang. pickles

CHRONOLOGIZACJA:
1815, Dziennik Wileński, nr 2, polona.pl
Data ostatniej modyfikacji: 19.10.2023