pektyna
- 
    
    substancja występująca w owocach i niektórych warzywach, mająca właściwości żelujące, wykorzystywana do przyrządzania galaretek i dżemów
 - 
    
    
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
budowa i funkcjonowanie roślin
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy - 
    
    
- garbniki i pektyny; błonnik i pektyny
 - coś zawiera pektyny
 
 - 
    
    
Zawarta w jabłku pektyna reguluje poziom cukru we krwi oraz łagodzi napady wilczego apetytu, które dopadają nas zwłaszcza wieczorem.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Smukła linia od A do Z , Trybuna Śląska, 2003-10-04
Po doniesieniach związanych z możliwością wystąpienia prionów w żelatynie wołowej, wiele firm wymieniło ją na pektynę i skrobię kukurydzianą, składniki pochodzenia roślinnego.
źródło: NKJP: Na cenzurowanym, Dzień Dobry, 2001
Wspólną cechą pektyn jest zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych warunkach.
źródło: NKJP: Internet
 - 
    
    
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pektyna 
pektyny 
D. pektyny 
pektyn 
C. pektynie 
pektynom 
B. pektynę 
pektyny 
N. pektyną 
pektynami 
Ms. pektynie 
pektynach 
W. pektyno 
pektyny 
 - 
    
    
fr. pectine
z gr. pēktikós 'ścinający'