-
1.b
mięso pantarki - ptaka -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Perliczka (perlica domowa, pantarka), niegdyś popularna na polskich stołach, dziś jest prawie nieobecna.
źródło: Rarytas na talerzu – perliczka, 2011-04-15 (wrp.pl)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wyjmujemy pantarkę z zalewy, nacinamy piersi i wtykamy w nie paski słoniny.
źródło: Internet: spoldzielniaposilkowa.wordpress.com
Włóż do garnka pantarkę i kamień, zalej wodą.
źródło: Paweł Kardasz: Safari: polowania w Afryce Wschodniej i Południowej, 2000 (books.google.pl)
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pantarka
pantarki
D. pantarki
pantarek
C. pantarce
pantarkom
B. pantarkę
pantarki
N. pantarką
pantarkami
Ms. pantarce
pantarkach
W. pantarko
pantarki
-
Gwarowe przekształcenie wyrazu panterka; nazwa uwarunkowana podobieństwem ubarwienia ptaka do ubarwienia pantery.