-
6.
pot. mała bułka mająca wygięty kształt -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Ciasto rozmrozić, rozwałkować na placek grubości 3 mm i pokroić na kwadraty o boku 15 cm, nakładać na nie farsz i formować rożki.
źródło: NKJP: Magdalena Walisiak, Mayumi Ishi: Specjały, Kuchnia, nr 3, 1999
Ależ te rożki były smaczne. Kruche, nie za słodkie, lekko kwaskowate - takie jakie lubię. Proste w wykonaniu - nie ma drożdży, a smakują równie dobrze. Ja użyłam dżemu jabłkowo-jagodowo-borówkowego. Ważne jest, żeby użyć gęstego dżemu, aby nie było problemu ze sklejaniem rożków.
źródło: Internet: blog-babeczka.blogspot.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3, m2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. rożek
rożki
D. rożka
rożków
C. rożkowi
rożkom
B. rożek
pot. rożka
rożki
N. rożkiem
rożkami
Ms. rożku
rożkach
W. rożku
rożki
-