-
1.b
bot. owoc jabłoni, o rdzawej skórce i kwaskowatym miąższu, dobrze nadający się m.in. do wyrobu marmolad i szarlotek -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: owoc
-
- jabłko; odmiana szara reneta
aromat; kilogram, kosz szarej renety
sos z szarej renety
- jabłko; odmiana szara reneta
-
Usłyszałem, jak wiele robi niesamowitego hałasu spadające z drzewa jabłko, szara reneta.
źródło: NKJP: Ksiądz Wacław Oszajca: Bóg przychodzi nocą, Gazeta Wyborcza, 1996-12-24
[...] zajęta była pochłanianiem placka, a nawet wykrzyknęła z zachwytem: - Pyszne! [...] - A bo widzisz, moja droga, pod jabłka zawsze daję smażonej róży. I jabłka nie powinny być w jednym gatunku. Najlepsze są antonówki, ale dobrze jest dodać szarą renetę czy inne.
źródło: NKJP: Wiesław Myśliwski: Widnokrąg, 1996
Kg jabłek (szara reneta lub antonówka) kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazdek nasiennych i następnie kroimy na drobne kawałki.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1993
Musiała przygotować ją w sposób tradycyjny, używając tylko soli pieprzu i czosnku, bez żadnych udziwnień, tak jak to robiono w przeszłości. Była nadziana cząstkami jabłek odmiany szara reneta i suszonymi śliwkami.
źródło: NKJP: Iwona Rojek: Najlepsze potrawy regionu, Echo Dnia, 2005-10-07
Prześcieradło pachniało wciąż podróżą, dymem pociągu, brezentem plecaka, winnym aromatem szarych renet, które kupili, gdy pociąg zatrzymał się na godzinę w Malborku.
źródło: NKJP: Stefan Chwin: Hanemann, 1995
-
typ frazy: fraza rzeczownikowa
ż, odmienny: szara , reneta