-
3.
żebro wieprzowe lub z inne wraz z otaczającym je mięsem, które przyrządza się do zjedzenia w określony sposób -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- żeberka cielęce, świńskie, wieprzowe; duszone, wędzone
- żeberka z grilla, z rusztu
- żeberka z kapustą
- żeberka w miodzie, w sosie
- boczek i żeberka, golonka i żeberka
- porcja żeberek
- kapusta, kwaśnica z żeberkami
- kwaśnica na żeberku
-
Iskra zabrał ze stołu żeberko dobrze obrośnięte mięsem i pomachał nim w stronę szczeniaka.
źródło: NKJP: Ewa Białołęcka: Kamień na szczycie. Kroniki Drugiego Kręgu. Księga II, 2002
Surma prawie w biegu zjadł zupę, kilka kęsów żeberek z ziemniakami i poszedł w pole.
źródło: NKJP: Teresa Bojarska: Świtanie, przemijanie, 1996
Jeśli organizm domaga się dania gorącego, rozgrzewająco działają buliony gotowane na kości schabowej lub żeberku wołowym.
źródło: NKJP: luk: Nie daj się kaloriom, Dziennik Łódzki, 2003-11-15
[...] żeberka w miodzie mają mieć kolor złoty, a ich wierzch musi być chrupiący, jak skórka świeżego chleba.
źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub Srebrnego Widelca, Tygodnik Podhalański, nr 46, 1999
Po salach muzeum rozchodzi się swojski zapach żeberek z kapustą [...].
źródło: NKJP: EDYT: Tacy jesteśmy, Dziennik Polski, 2005-03-19
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. żeberko
żeberka
D. żeberka
żeberek
C. żeberku
żeberkom
B. żeberko
żeberka
N. żeberkiem
żeberkami
Ms. żeberku
żeberkach
W. żeberko
żeberka
Inne uwagi
Zwykle lm
-
+ żeberko + (w CZYM | z CZYM)