-
3.
części roślin zawierające substancje aromatyczne lub lecznicze, używane jako przyprawy do potraw lub w ziołolecznictwie -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki -
hiperonimy: przyprawa
-
- skurczony korzeń
- korzeń arcydzięgla; chrzanu; kopytnika lekarskiego; kozłka lekarskiego; lubczyku; lukrecji; mniszka; waleriany; żeń-szenia
- esencja, napary, sok, wyciąg, wywar z korzenia
- zetrzeć korzeń
-
Podobną opinią cieszył się od wieków w Chinach korzeń żeń-szenia [...] stosowany jako środek pobudzający, wzmacniający, przeciwbólowy.
źródło: KWSJP: Marian Koczwara: Rośliny lecznicze i nielecznicze, Wszechświat nr 7-8, 1958
Brak apetytu - korzeń arcydzięgla, jagody jałowca, liście mięty pieprzowej, bazylia, cząber, hyzop lekarski, kłącze tataraku, liście rozmarynu.
źródło: KWSJP: M. P.: Przyprawy w dietach ludzi chorych, Goniec Osiedlowy nr 10/17, 1997
Na grubej tarce zetrzeć korzeń chrzanu i wiórkami posypać zapiekankę.
źródło: KWSJP: Zapiekanka wielkanocna, Super Express. Dodatek kulinarny, 1998
Najbardziej znanym i cenionym jest korzeń kozłka lekarskiego (czyli popularna waleriana), z którego wytwarza się większość roślinnych leków uspokajających na naszym kontynencie.
źródło: KWSJP: Paweł Walewski: Ziołowa apteka, Polityka nr 2699, 2009-04-04
Oto produkty szczególnie wartościowe, które, jak wskazują badania naukowe, przedłużają młodość: czosnek, owoce cytrusowe, ryby, korzeń lukrecji, nasiona lnu, warzywa i owoce [...].
źródło: KWSJP: Krystyna Rożnowska: Jak przedłużyć młodość, 1993
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. korzeń
korzenie
D. korzenia
korzeni
C. korzeniowi
korzeniom
B. korzeń
korzenie
N. korzeniem
korzeniami
Ms. korzeniu
korzeniach
W. korzeniu
korzenie
-
psł. *korę, *korene 'korzeń'
Forma korzeń ma swoje źródło w temacie przypadków zależnych, por. psł. biernik * korenь .