-
1.b
jadalny korzeń pietruszki - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- duża, mała, średnia; twarda pietruszka
- marchew, seler, pietruszka i por
- sklep, stragan z pietruszką
- gotować; kroić; obierać pietruszkę
-
30 dag pomidorów lub mała puszka koncentratu, 15 dag cebuli, 10 dag marchwi, 1 średnia pietruszka, 20 dag selera.
źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007
Marchewkę i pietruszkę gotujemy na parze lub w małej ilości wody.
źródło: NKJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 2003
Marchew, pietruszkę i buraka kroimy w kostkę i wymieszane wrzucamy do miseczki, na to, naokoło miski układamy natkę, na środku kładziemy suszoną pokrzywę i jabłko i ozdabiamy truskawką.
źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008
Ugotować 2 pokrojone marchewki, cebulkę i małą pietruszkę razem z 1/2 kilograma cienko obranych i pokrojonych buraków.
źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, pokroić w kostkę.
źródło: NKJP: Monika Babcia: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-01-22
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pietruszka
pietruszki
D. pietruszki
pietruszek
C. pietruszce
pietruszkom
B. pietruszkę
pietruszki
N. pietruszką
pietruszkami
Ms. pietruszce
pietruszkach
W. pietruszko
pietruszki
-
gr. petrosélīnon
łac. petroselīnum
st.pol. piotruziele, pietruziele, piotruszka
Forma st.pol. pietruziele jest zapożyczeniem z łac. petroselīnum, które jest pożyczką z gr. petrosélīnon dosłownie 'kamienny seler'; forma pietruszka jest kalką nazwy łacińskiej