-
1.c
jadalne liście pietruszki - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- siekana; suszona; zielona pietruszka
- kartofle, rosół z pietruszką
- dodać pietruszki do zupy
- posypać coś pietruszką
-
Dzięki witaminie C starzejemy się wolniej, ładniej i zdrowiej. Najbogatsze jej źródła to zielona pietruszka i inne zieleniny oraz słodka papryka.
źródło: NKJP: Danuta Myłek: Alergie, 2001-04
Będą kartofle z pietruszką i koprem, i zsiadłe mleko.
źródło: NKJP: Remigiusz Grzela: Bądź moim Bogiem (?), 2007
Rozpuszczam na patelni masło (25 g na 2 jajka), dodaję pół łyżeczki musztardy, mieszam przez chwilę, zdejmuję z ognia, wsypuję posiekane jajka, łyżeczkę siekanej pietruszki, sól i pieprz.
źródło: NKJP: Jacek Szczerba: Entree, czyli przekąski, Magazyn nr 50 dodatek do Gazety Wyborczej nr 289, 1997-12-12
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pietruszka
pietruszki
D. pietruszki
pietruszek
C. pietruszce
pietruszkom
B. pietruszkę
pietruszki
N. pietruszką
pietruszkami
Ms. pietruszce
pietruszkach
W. pietruszko
pietruszki
-
gr. petrosélīnon
łac. petroselīnum
st.pol. piotruziele, pietruziele, piotruszka
Forma st.pol. pietruziele jest zapożyczeniem z łac. petroselīnum, które jest pożyczką z gr. petrosélīnon dosłownie 'kamienny seler'; forma pietruszka jest kalką nazwy łacińskiej
-