-
1.b
ekspresywnie o pietruszce - korzeniu -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Około 6-kilogramowego indyka umyć, a następnie natrzeć solą, przyprawami, m.in. czerwoną papryką. Wstawić w zalewę z przegotowanej zimnej wody, pora, selera, marchwi, pietruchy oraz cebuli.
źródło: NKJP: (sr): Cud potrawy, Dziennik Bałtycki, 2001-12-15
Dziś bez zbędnego gadania, wszyscy do kuchni raz, przygotowywać krem z gruchy i pietruchy. To najlepsza zupa jaką jadłam od dłuższego czasu. Zanim jej spróbowałam myślałam, że nie lubię pietruszek, ale czy to dzięki subtelnej owocowej słodyczy czy kremowej konsystencji, zostały odczarowane i będą gościć w mojej kuchni znacznie częściej.
źródło: Internet: coutellerie.pl/blog
Ja krupnik gotuję na żeberkach, daję ziemniaki, ścieram na tarce pietruchę, marchew i seler, potem sypnę kaszy i na koniec dodaję koperek.
źródło: Internet: dziecko-info.rodzice.pl/forum/na-kazdy-temat
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. pietrucha
pietruchy
D. pietruchy
pietruch
C. pietrusze
pietruchom
B. pietruchę
pietruchy
N. pietruchą
pietruchami
Ms. pietrusze
pietruchach
W. pietrucho
pietruchy
-
Zob. pietruszka