-
1.b
jadalna część warzywa - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- gotowane, surowe, suszone; mrożone, świeże; zielone warzywa; warzywa blanszowane; ogrodowe, szklarniowe
- warzywa i owoce
- wywar z warzyw
- budka, sklep, stoisko, stragan; grządki; zupa z warzywami
- dieta bogata/uboga w warzywa
- faszerowane warzywami
-
Dog, znudzony czekaniem na robiącą zakupy panią, wyruszył na spacer ulicami Düsseldorfu, ciągnąc za sobą stragan z warzywami, do którego był przywiązany.
źródło: NKJP: Amk: Tygodniówka, Dziennik Polski, 2002-05-11
Dość bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są produkty zbożowe (ciemny chleb, makarony, ryż) oraz ziemniaki, surowe owoce oraz zielone warzywa (szpinak, soja, brokuły).
źródło: NKJP: Zbigniew Wojtasiński: Medycyna: Na świątecznym stole powinno być jak najwięcej ryb, sałatek, warzyw i owoców, Rzeczpospolita nr 293, 1997
Menu było jak zwykle obfite i smaczne. Roladka łososiowa z żurawiną, schab faszerowany warzywami w sosie koperkowym, tarta z jabłkiem i gałką lodów czy roladka szynkowa musiały przypaść do gustu każdemu
źródło: NKJP: Mariusz Godos: Hat-trick Daniela Puchalskiego, Życie Podkarpackie, 2008-06-02
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. warzywo
warzywa
D. warzywa
warzyw
C. warzywu
warzywom
B. warzywo
warzywa
N. warzywem
warzywami
Ms. warzywie
warzywach
W. warzywo
warzywa
-
ogsł. *varivo 'to, co się gotuje, co jest gotowane, ugotowane'
Od: psł. *variti 'warzyć, gotować; obrabiać żywność poprzez gotowanie'