-
2.
pot. porcja jarzyn lub części innych roślin podawana jako dodatek do głównej potrawy -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
Klasyczne gorące danie główne to jakiś rodzaj pieczeni — rostbef, pieczone mięso z sałatą albo gorącą jarzyną, a może być jedno i drugie.
źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je: savoir-vivre przy stole, 1994
Seler korzeniowy można też ugotować i podawać jako jarzynę.
źródło: NKJP: Agata Markowicz: Nie zajadaj stresu byle czym, trybuna Śląska, 2004-01-31
Liście kombu dodadzą smaku sosom i zupom. Pędy wakame można jeść jako jarzynę do drugiego dania.
źródło: NKJP: Do sałatki, zup i sosów, Dziennik Bałtycki, 2005-09-26
W kuchni używa się dyni głównie do gotowania zup, na jarzynę, jako dodatek do mięs, na marynaty i konfitury.
Świeża starta dynia smażona w miodzie jest ludowym lekarstwem przeciwko zaparciom.źródło: NKJP: Hanna Chmiel: Domowa apteczka homeopatyczna, Dziennik Zachodni, 2007-03-13
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. jarzyna
jarzyny
D. jarzyny
jarzyn
C. jarzynie
jarzynom
B. jarzynę
jarzyny
N. jarzyną
jarzynami
Ms. jarzynie
jarzynach
W. jarzyno
jarzyny
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Pierwotnie 'wiosenna roślina'. Derywat od przymiotnika jary 'wiosenny'.