-
1.b
jadalna łodyga lub korzeń selera - rośliny -
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- starty; ugotowany seler (naciowy); gotowane, surowe selery
- sałatka, surówka z selera
- ugotować, gotować; obrać; oczyścić seler (naciowy)
-
Wyszorowany seler ugotować, obrać.
źródło: KWSJP: Helena Ciborowska: Diety w chorobach dzieci, 1996
Częstowano m.in. szampanem, łososiem, ciastkami, truskawkami i niesmaczną sałatką z selera.
źródło: KWSJP: Paweł Wujec: Bank Societe Generale, Gazeta Wyborcza, 1992-10-26
Zdecydowali się w ostatniej chwili, trzeba ich było teraz ugościć, Francuzka sama by nie zdążyła, więc Przystupa nakroiła chleba, powyciskała pasty na krakersy, wypełniła selery naciowe serkiem „Philadelphia” i pocięła w słupki marchewki.
źródło: KWSJP: Grażyna Plebanek: Przystupa, 2007
Na przykład najpierw pietruszkę, którą po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową, i w tej samej wodzie gotujemy seler.
źródło: KWSJP: Stanisława Olko: Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli Powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania, 1994
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. seler
selery
D. selera
selerów
C. selerowi
selerom
B. seler
selery
N. selerem
selerami
Ms. selerze
selerach
W. selerze
selery
-
internac.
fr. céleri
niem. Sellerie
wł. sellero
z łac.selīnon < gr. sélinon 'pietruszka'