-
1.b
owoc papryki - rośliny -
[papryka] lub pot. [papryka]
-
CZŁOWIEK I PRZYRODA
Świat roślin
owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- czerwona, zielona, żółta; sproszkowana, zmielona; surowa papryka; papryka marynowana; mielona; ostra, słodka
-
Czeka pyszny polski żurek na kiełbasie i borowikach, pomidory w śmietanie, marynowana papryka, sałatka brzoskwiniowa, a do picia moskiewski kwas chlebowy i gruzińska borżomi.
źródło: NKJP: Witold Jabłoński: Dzieci nocy, 2001
W tak otrzymanym sosie macza się cienkie paski jarzyn: świeżego ogórka, selera, papryki czerwonej i zielonej, marchewki, ułożone pionowo wokół brzegów talerza.
źródło: NKJP: Tadeusz Rojek: Jak to się je: savoir-vivre przy stole, 1994
A wystarczy mieć 2 kg papryki zielonej lub czerwonej, 2 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 3 łyżki cukru, ćwierć szklanki oleju słonecznikowego, no i sól.
źródło: NKJP: Monika Synica: Smaczniej w domu, Echo Dnia, 2004-08-07
Smakowały mi zrazy „Sapieha” (70 tys.) - polędwica wołowa podduszana w winno-owocowym sosie, choć doprawdy nie pasuje do nich surowa papryka.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Weekend, 1992-05-15
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. papryka
papryki
D. papryki
papryk
C. papryce
paprykom
B. paprykę
papryki
N. papryką
paprykami
Ms. papryce
paprykach
W. papryko
papryki
-
węg. paprika