-
1.b
potrawa sporządzona z jadalnych liści kapusty - rośliny -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
- kiszona; poszatkowana kapusta; kapusta kwaszona; zasmażana
- kapusta z grochem, z grzybami
- bigos, gołąbki, potrawy, surówka, zupa z kapusty
- groch, łazanki, pierogi z kapustą
- gotować, siekać kapustę
-
Szwedzi uważają, że kiszona kapusta to jedzenie, które zgniło.
źródło: KWSJP: Jarosław Rybak: Żywi się robakami, Super Express, 2006
Tradycyjna kapusta zasmażana zrobiona na potrzeby filmu musiała być okraszona wielkimi skwarkami, aby były one widoczne na ekranie.
źródło: KWSJP: Halina Mamok, Gabriela Kotkowska: Kuchnia i film, Kuchnia nr 3, 1999
- Na naszym stole jest i kapusta z grochem, i fasolka, i barszczyk, i rybka, i uszka, i pierożki.
źródło: KWSJP: (mm): Zachować tradycję, Euroregio Glacensis nr 47 (153), 2000
Mama ugotowała kapustę z grzybami i makaron z makiem.
źródło: KWSJP: Jan Łapka: W wigilijną noc, Tygodnik Podhalański nr 52, 1996
Pierogi z kapustą, gołąbki z grzybami, krokiety, trzy rodzaje ryb - te dania były wczoraj w „Staromiejskiej” najpopularniejsze.
źródło: KWSJP: Agata Jop: Wielkie poszczenie przy pierogach i rybie, Nowa Trybuna Opolska, 2006
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. kapusta
kapusty
D. kapusty
kapust
C. kapuście
kapustom
B. kapustę
kapusty
N. kapustą
kapustami
Ms. kapuście
kapustach
W. kapusto
kapusty
-
Dawne zapożyczenie romańskie, powstałe prawdopodobnie z kontaminacji form łac. śred. compos(i)ta 'przyrządzona; (kapusta) konserwowana' i caputium 'główka (kapusty)'.