-
4.
kulin. ciasto z płatkami migdałów (owoców) przekładane masą budyniową, krakersami i śmietaną -
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: ciasto
-
Migdałowiec to bardzo słodkie ciasto, które, jak co roku, znowu zagości na moim stole na Święta Bożego Narodzenia.
źródło: Internet: kuchniawedwoje.pl/migdalowiec
Migdałowiec to efektowne i dosyć wysokie ciasto. Niestety pracochłonne.
źródło: Internet: kolorowowkuchni.przepisy.net
Kiedy na spodzie jest masa budyniowa, to po dobrym schłodzeniu migdałowiec w miarę dobrze się kroi.
źródło: Internet: slodkie-atelier.blogspot.com
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2, m3
liczba pojedyncza liczba mnoga M. migdałowiec
migdałowce
D. migdałowca
migdałowców
C. migdałowcowi
migdałowcom
B. migdałowca
migdałowiec
migdałowce
N. migdałowcem
migdałowcami
Ms. migdałowcu
migdałowcach
W. migdałowcu
migdałowce
-